Makaleler
Ceza Yargılaması ve aşamaları-Ceza Avukatı-Melike Kavuğudurmaz

CEZA YARGILAMASI VE AŞAMALARI

Ceza Mahkemeleri, suç oluşturan bir yaptırım hakkında doğrudan veya tarafların başvurmaları ile yargılamaya gidemeyeceği yasalarımızda belirli şartlar dahilinde gidebileceğini açıkça belirtmiştir. Ceza yargılaması ve aşamaları, Ceza Mahkemeleri Tarafından yapılabilmesi için, Cumhuriyet Savcılığı tarafından gerekli kovuşturma ve araştırma yapılmalı, soruşturma neticesinde Cumhuriyet Savcılığı tarafından münasip görülürse davanın açılması gerekebilir.Bu nedenle, her iddia doğrudan ceza mahkemeleri önüne taşınmaz. Ceza yargılaması ve aşamaları’na geçilmeden önce, olayın suç unsuru taşıyıp taşımadığının soruşturulmasıyla belirlenir. Toplanan deliller sonucu iddia edilen konu belli bir evreden geçtikten sonra dava açılabilir.

Ceza Muhakemesi Kanununun İlk Derece Yargılama Soruşturma Aşaması,

Kovuşturma Aşaması olarak ikiye ayrılmıştır. Kısaca açıklayacak olursak, Savcılık Aşaması, ve devamında Mahkeme aşamasıdır. Savcılıkta soruşturma inceleme delillerin araştırılması, delillerin toplanarak Mahkemeye gönderilmesi aşamasıdır ki, Kovuşturma aşaması bu evreden sonra Mahkeme tarafından başlatılan evre olarak görebiliriz. Devamında da Ceza yargılaması ve aşamaları, başladı demektir.

Soruşturma Aşaması,

Suç şüphesiyle doğar, ve iddia edilenlerin Mahkemece kabul edilmesine kadar devam eden aşamaya verilen ad olarak incelenebilir.

Kovuşturma Aşaması

İddia edilenin mahkeme tarafından kabulü ile başlayan, davanın mahkemece bir sonuca varılıp, Ceza yargılaması ve aşamaları nı bitiren verilen kararla birlikte sanığın beraat etmesi ve hükümlü durumuna düşmesi veya davanın sonlandırılana kadar gecen evredir diyebiliriz.

Ceza Davalarında, Ceza Avukatı nız varsa, emin ellerdesiniz demektir. Konunun Dosya kapsamının incelenmesi Ceza Avukatı  tarafından yapılarak, lehe olan hükümlerin Vekalet verene kullanılması, yapılabilir, iddia edilen deliller çürütülebilir, ve sanık hakkında ceza verilmesinin önüne geçilebilinebilir. Elde olan ancak sanık tarafından görülemeyen, Avukat tarafından tespit edilebilen delillerle Ceza Mahkemesi ne  Sunum yapılarak Hakimin Dikkati çekilebilir.

Devamında eğer Ceza davanız varsa Mutlaka Ceza Avukatı ile istişarede faydanız olacaktır. Belki küçük bir delil sizin ilerde yaşayabileceğiniz mağduriyetlerin önüne geçebilir. Buradan Hareketle Ceza Davanız var olduğunun varsayımı ile, Ceza davaları ücretleri, ne kadardır sorusu aklınıza takılabilir. Hatta Ceza Davası bana kaça çıkar da diye düşünebilirsiniz.

Standart bir ölçü olmamak kaydı ile, Mahkemenin isteyebileceği, araştırma, bilirkişi ve diğer sair masraflar, dosya kapsamına eklenebileceği unutulmamalıdır ki, en doğru olan Avukat ile karşılıklı görüşme sonrası doğabilecek masraflar hakkında bilgi almak en doğru yoldur.

KATEGORİLER

Bir cevap yazın

error: SAYFA KORUMALIDIR..