Makaleler
Doğumda Tıbbi Hata ve Davası-Avukat Melike Kavuğudurmaz Özer

DOĞUMDA TIBBI HATALAR

Doğum yapan anne adayının yaşayabileceği ve zaman zaman görülebilen, yaralanma ve doğum hataları olabilir. Bazı sıkıntılar da sağlık personelinden kaynaklanabilir. Bazı yaralanmalar ise anne adayının doğal yapısından kaynaklanabilir. Yaralanma çeşitlerini sayacak olursak, kan basıncı, kanama, iç hasar, çocukta olabilecek hasarlar, çocuğun uzuvlarında olabilecek yaralanma ve ömür boyu sürebilecek tranwalar sayılabilir.

Bazı yaralanmalar ilaçla tedavi edilebileceği gibi, bazı yaralanmalar ise belki çocuğun sağlını, belki de annenin sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşabilir. Doğum sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nedeniyle çocuk veya anne sağlık problemleri yaşayabilir.

Doğum esnasında doktor belki de çocuğa zarar verebilecek, anneyi kurtaracak kuvvet uygulamasına gerek duyabilir. Hangi karar ne için verilmiştir hangi yaralanma önlenemez, bir durumdur yola çıkmadan önce bu konuları çok iyi irdelemek gereklidir.

Doğum esnasında, meydana gelen yaralanmalar, doğum sırasında ve sonrasında çıkan, durmayan  kanamalar, doğum sonrası anne adayındaki oluşan deprasyon ve tranvalar, vajinal gözyaşları nın oluşmasına sebep olabilmektedir. Bazen de bu durumlar kullanılan tıbbı malzeme ve araçlardan da olabilmektedir.

Anne adaylarının çoğunda perine cildinin bebeğin doğum pozisyonuna uyması için uyum sağladığında, vajinal bölgelerde gözyaşı içerebilir. Oluşan gözyaşları doğum sonrası iyileşebilirken, bebek bekleyen anne üzerinde ve vücuda daha fazla zararlar verebilmekte ve daha uzun sürede iyileşebilmektedir.

Anne adaylarında olabilecek vajinal yırtılmalarda doğum sırasında doğabilecek yaralanmalar içindedir. Bazen dikiş gerektiren bu durumlarda da ciddi hastalıkların anne vücuduna girmesi hizmet hatalarından da doğabilecek, hastalıklar önlenemez olabilmekte, bazen de anneyi korumak adına yapılması zorunluluk haline gelebilmektedir.

Epizyotomi yaralanması, doğum yapacak anne adayının  korunması amacıyla yapılmış olabilir, Doğum doktoru doğuma destek amacı ile yapılmış olabilir, Doğum sırasında bebeğe ait alanın daha geniş olabilmesi adına mecburen yapılmış bir kesik olabilir. Bu kesik standart veya perinin sadece bir tarafını kesmek anlamındadır.

En çok duyulan yaralanma çeşitlerinden olan, kesintiler ve yara izleri olabilmektedir. Doğum doktoru doğum başlamadan önce doğabilecek ağrı ve tranva boyutunu düşürebilir. Eğer anne adayının çektiği ağrı ve sızıyı doktor fark etmez  ise, anne adayında kalıcı hasarlar olabilir. Bu hasarlardan kaynaklı, enfeksiyon, sepsis, cild te gerilme ve kasılma tıbbı  tedavi doğurabilecek hasarlar oluşturabilir.

Kısaca söylemek gerekirse anne adayı standart yaralanmalar yaşarsa tedavisi mümkün olmakla, standart olmayan yaralanmalarda ve kalıcı istenmeyen yaralanmalarda, çocukta doğabilecek olası kalıcı hastalıklara neden olunduğun da ki durumlarda eldeki kanıtlara göre, doğum yaptıran kurum veya doktor adına tazminat davası açılmadan önce  tıbbı hatalar konusunda deneyimli bir avukat ile konu görüşülmeli ve istişare edilmelidir.

YAZAR :Avukat Melike Kavuğudurmaz-Sağlık Hukuku

error: SAYFA KORUMALIDIR..