Makaleler
Bayram Günlerinde Çalıştırılan İşçi Alacakları-Avukat Melike Kavuğudurmaz

BAYRAM GÜNLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİ

İş Kanunumuzda işçilerin çalıştırılamayacağı günler, çalıştırıldığı takdirde işçinin onayının alınması, yasada belirtilmiştir. Bu günlerde yapılan çalışmaların normal ücretlendirilmeden farklı olacağı yasa ile korunmaktadır. Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir ve/veya tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yıl içerisindeki tatilleri belirtecek olursak; Ulusal bayram günü; 29 Ekimdir. Resmi bayram günü; 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos Zafer Bayramıdır. Dini bayram günü; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramıdır. Genel tatil; Yılbaşı tatili 1 Ocak ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günüdür.

Tatil ücreti hukuki olarak iş karşılığı olmaksızın kanundan dolayı yapılan bir ödeme olduğundan tatil yapmayıp çalışması halinde hak ettiği ikinci ücret hukuken tatil ücreti değil çalışmasının karşılığı olan ücret olarak kabul edilmektedir.

İşçi, dini bayram, ulusal tatil ve genel tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almamış ise dava yoluyla bu çalışma ücretlerini işverenden talep edebilir. İşveren, işçilerin bu ücreti işçiye ödediğini bordrolarda ispatlaması gerekmektedir. İşçinin bordrosunda tatil ücretleri ödendiğine ait herhangi bir rakam yok ise işçi bu tatillerde çalıştığını tanık yoluyla ispat edebilir. Ayrıca işçi, resmi ve dini tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almıyor ise işçi, tek taraflı olarak iş akdini derhal feshedebilir.

Yukarıdaki konulardan bir veya birden fazlası zuhur ettiğinde , ödenmeyen işçi alacakları, ödenmeyen maaşlar, ödenmeyen mesai ücretleri , konusunda işçi avukatı ile irtibata geçmeli, işçi hakları ile alakalı avukat dan dan destek almalıdır.

 

KATEGORİLER

Bir cevap yazın

error: SAYFA KORUMALIDIR..